free simple website templates
Mobirise

Masno tkivo

masno tkivo

Potkožno masno tkivo (hipodermis) je od vitalnog značaja za organizam, ali samo u optimalnoj količini – svaki višak je štetan.

Masno tkivo čine masne ćelije – adipociti koje u svojoj citoplazmi sadrže kapljice masti. Njihov prvi zadatak je da iz krvi preuzmu višemasne kiseline i šećere koji se unose hranom i da od njih uz pomoć enzima sintetišu velike molekule trigliceride, odn. masti i uskladište ih kao rezervnu energiju. 

Drugi zadatak im je da po potrebi oslobode rezerve tog goriva. Proces je dirigovan hormonom insulinom. Čim se poveća nivo insulina u krvi, a to se dešava pri svakom unosu hrane, masne ćelije dobijaju komandu da skladište masti. Da bi se trigliceridi otpustili u krv kada je organizmu potrebna energija, odn. da bi napustili masnu ćeliju moraju se razbiti u manje delove, odn. manje molekule višemasne kiseline i glicerol. Ova reakcija se dešava u prisustvu enzima lipaza koji se nalazi u adipocitu, ali je neaktivan sve dok je insulin prisutan. Hormoni koji aktiviraju lipazu su adrenalin i noradrenalin, a oslobađaju se pri fizičkoj aktivnosti i u stanjima stresa, jer je tada organizmu potrebna energija.

Trigliceridi ne mogu da napuste zdravu neoštećenu masnu ćeliju ukoliko se ne razgrade do manjih molekula u prisustvu enzima ili ukoliko se sama ćelija ne raspadne.

Gojaznost je poremećaj koji se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu što za posledicu ima povećanje telesne težine. Smatra se da gojaznost nastaje kao posledica dejstva više različitih faktora: naslednih osobina i faktora spoljašnje sredine - psiholoških, socijalnih, metaboličkih i fizioloških, pa je i ne treba tretirati samo kao problem "viška kilograma".

Masne ćelije

Ovakvo stanje se javlja kada je unos kalorija veći od energetske potrošnje i dovodi do brojnih komplikacija na organima. Osim što spada u glavne faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, ona deluje i indirektno uzrokujući druge bolesti. Na taj način, gojaznost pored očiglednih estetskih, može da stvori i ozbiljne zdravstvene probleme i da tako utiče na kvalitet i dužinu života.

Ultrazvučnom kavitacijom smanjuje se obim na željenim regijama, tzv. vajanje ili oblikovanje tela. Sam višak kilograma metodom ultrazvučne kavitacije nije moguće značajno redukovati iz dva razloga koja su prethodno objašnjena: mast ima relativno malu masu, pa bi za značajno smanjenje telesne težine bio potreban veliki broj tretmana, a broj i trajanje tretmana su vremenski ograničeni.

Adresa
Cara Dušana 70 / stan br. 1 / u prizemlju

11000, Beograd
Srbija

Kontakt 

Email: ladyepil@gmail.com
064-1768-009
011-2183-473, 011-2188-261
Radno vreme:
ponedeljak - petak: od 13 do 20h
subotom: od 9 do 17h
nedeljom: -