free web maker
Mobirise

Malje

dlake

Dlaka se sastoji od spoljašnjeg dela - vlasi i korena dlake koji se nalazi ispod površine kože. Dubina korena dlake varira zavisno od veličine dlake, odn. regije u kojoj se nalazi. Koren dlake je proširen na donjem delu koji čini bulbus omotan ovojnicom - folikulom i u njega ulaze krvni sudovi na mestu koje nazivamo papila.

Na ovaj način dlaka dobija sastojke koji su joj neophodni za rast. Dlake rastu na mestu spajanja folikula i papile, pa se zato smatra da folikul ima presudnu ulogu za rast dlake. Folikuli su smešteni u srednjem sloju kože - dermisu.

Dlačice prolaze kroz tri faze rasta:

  • Anagena (aktivna) faza u kojoj se nalazi približno 70-90% dlaka
  • Katagena faza (faza regresije) u kojoj se nalazi približno 1% dlaka
  • Telogena faza (faza odmora) u kojoj se nalazi približno 10-30% dlaka

Anagena faza rasta dlačica je aktivna faza rasta i njena dužina je genetski određena. Nakon ove faze dolazi do degenerativne promene bulbusa i odvajanja dlake od folikula (katagena faza). U trećoj, telogenoj fazi dolazi do prestanka proizvodnje ćelija koje čine strukturu i do odvajanja papile od ostatka dlačice. Pošto je koren širi od ostatka dlake, dlačice ne ispadaju brzo iz kanala folikula. Dejstvom mehaničke sile (tokom pranja ili čupanjem, npr.) mogu da budu odstranjenje, ali veći deo vlasi se zadržava dok folikul ne otpočne novu anagenu fazu i dok nova dlaka ne potisne prethodnu.


Dlačice rastu i sazrevaju potpuno nezavisno jedna od druge, različitim brzinama, pa je gornja podela na faze samo aproksimacija stvarnih procesa. Trajanje anagene faze je različita za različite delove tela (regije), dok katagena i telogena faza pokazuju manje varijacije.

Boju dlačica određuje pigment melanin. Melanin se nalazi u koži, očima (šarenici), dlaci i sluzokoži. Osnovna uloga mu je zaštita organizma od UV zračenja, jer apsorbuje veći deo ovog zračenja i pretvara ga u toplotu. Postoje dve vrste ovog pigmenta: eumelanin i feomelanin.

Kombinacije ovih pigmenata i njihove koncentracije definišu različite nijanse boja. Feomelanin daje kosi, odn. dlaci crvenu boju. Eumelanin je prisutan u dva podtipa - crni i braon i definiše tamnu, dok niske koncentracije braon eumelanina daju plavu boju dlaci.

Na pojačanju maljavost mogu utiču razni faktori, kao što su npr. genetski faktor, starosna dob, vrednosti hormona (prvenstveno muških polnih hormona), sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili upotreba nekih lekova.

Adresa
Cara Dušana 70 / stan br. 1 / u prizemlju

11000, Beograd
Srbija

Kontakt 

Email: ladyepil@gmail.com
064-1768-009
011-2183-473, 011-2188-261
Radno vreme:
ponedeljak - petak: od 13 do 20h
subotom: od 9 do 17h
nedeljom: -