how to build your own website for free
Mobirise

Celulit

masno tkivo

Oko 85% žena dobije celulit u nekom periodu života i to najčešće u onim kada dolazi do većih hormonalnih oscilacija, npr. u pubertetu ili trudnoći i to bez obzira da li se bave sportom ili imaju višak kilograma.

Jedan deo medicinskih stručnjaka smatra da celulit jeste bolest tkiva, mada bezopasna za opšte zdravlje organizma. Prema mišljenima drugih lekara, celulit je samo jedan od normalnih načina raspoređivanja masti u ženskom telu čemu doprinosi i hormon estrogen svojom osobinom da zadržava vodu u organizmu.

Pored genetskih faktora (nasleđena sklonost organizma ka stvaranju celulita), savremeni način života je jedan od glavnih uzroka pojave celulita. Jedan od dokaza je i što se ovaj termin prvi put učestalo pominje tek 70-ih godina prošlog veka. 

Smatra se da su glavni uzroci nastanka celulita:

 • Nedovoljno uzimanje vode (minimum oko 2 litre dnevno)
 • Loše navike u ishrani
 • Nebavljenje sportskom aktivnošću
 • Česte promene telesne težine
 • Predugo sedenje
 • Napetost i stres
 • Cigarete, kafa i alkohol
Sve ovo utiče na zadržavanje toksina koje organizam, da bi ih što više udaljio od vitalnih organa, smešta na periferiju - ispod površinskih slojeva kože, po mišljenju nekih stručnjaka.
masne ćelije

Celulit nastaje u potkožnom masnom tkivu (hipodermisu) i proteže se u središnji sloj kože (dermis). Ćelije masnog tkiva grupisane su u globule i povezane vezivnim tkivom, odn. vezivnim pregradama sačinjenim od kolagena i elastina. Između njih prolaze krvni i limfni sudovi.

Proces započinje uvećanjem masnih globula, odn. uvećanjem masnih ćelija. Kod žena je taj proces naglašeniji zbog većeg broja receptora na masnim ćelijama koji onemogućavaju razgradnju masni, pa preovladava proces nakupljanja masti u masnim ćelijama.

Uvećanje masnih ćelija stvara pritisak na kapilare i okolno tkivo i na taj način ometa cirkulaciju. Dolazi do izlaska tečnosti iz kapilara i njenog nakupljanja u okolnom prostoru zbog smanjene mogućnosti da se preko limfnih sudova (koji se na kraju ulivaju u vene) vrati nazad u krvotok. Ovo usporava dovod hranljivih materija i kiseonika, kao i izbacivanje štetnih produkata metabolizma, pa vezivno tkivo počinje da propada. Prodiranje potkožnog masnog tkiva u vezivno koje se pretežno nalazi u srednjem sloju kože (dermisu) koji je bliži površini kože, pa samim tim i vidljiviji, kao i opuštanje kože, jer je kolagen i elastin više ne zatežu ravnomerno dovodi do vidljivog efekta pojave celulita.

Celulit

Zbog uvećanja masnih ćelija, potkožno masno tkivo raste, probija se kroz rastresito raspoređena kolagena vlakna i penje se ka površini kože, a ogrubela vlakana kolagena povlače kožu na dole. Navedeni efekti stvaraju utisak neravnina, odn. “pomorandžine kore”.

Zbog navedenih činjenica, o celulitu se često govori i kao o bolesti, odn. slabljenju vezivnog tkiva, pa se on posmatra i medicinskim, a ne samo estetskim problemom.

Masni depoi

Jednom nastali masni depoi, zarobljeni u svojim fibroznim pregradama (septama) sada su vrlo otporni na razgradnju čak i kad je u pitanju dijeta ili vežbanje.
Nastavak povećanja pritiska u vezivnom tkivu dodatno usporava mikrocirkulaciju. Usporena venska cirkulacija dovodi do stvaranja venskog edema, što rezultuje većom čvrstinom natečenog tkiva i pojavom proširenih kapilara. U narednom stadijumu se narušava i dotok areterijske krvi što uslovljava veći nedostatak kiseonika. Kako se proces nastavlja, vezivne pregrade postaju deblje i grublje, pa se pojavljuju veći fibrozni čvorovi.

Vezivno tkivo posle 25. godine dodatno gubi kolagen, posebno kolagen koji u punoj meri vrši svoju funkciju, tako da se s godinama problem celulita još više uvećava, a posle 40. godine javlja se i efekat koji liči na celulit, zbog toga što koža dodatno gubi tonus i postaje mlitavija. Takođe, žene s godinama počinju da gube i mišićnu masu na račun masnog tkiva.


Struktura masnog tkiva se razlikuje u zavisnosti od pola, odn. u zavisnosti od nivoa androgenih (muških polnih) hormona. Kod žena su masne ćelije orijentisane vertikalno u odnosu na površinu kože, dok kod muškaraca stoje koso čineći mrežu i time stvaraju potencijalno manje neravnine na koži, što dovodi do toga da muškarci uglavnom nemaju problem pojave celulita.


Mnoge kliničke studije su pokazale da celulit ne nestaje primenom dijeta i fizičke aktivnosti, jer se u oba slučaja sagoreva (smanjuje) masno tkivo, ali se ne menjaju strukture u koži koje su odgovorne za nastanak celulita. Nažalost, kod nekih žena fizička aktivnost čak i pogorša izgled celulita, jer uvećavanjem mišići počnu da potiskuju još više potkožno masno tkivo prema površini kože. To nikako ne znači da treba prestati sa vežbanjem, već treba prilagoditi način i vrstu vežbanja po savetu stručnog lica.


Postoje tri tipa celulita u zavisnosti od njegovog stadijuma:

 • Početni stadijum – edematozni celulit kod koga je najizraženiji problem zadržavanje tečnosti u tkivima
 • Drugi stadijum - fibrozni celulit koji je karakterističan po malim masnim čvorićima gde je vezivno tkivo izgubilo elastičnost
 • Treći stadijum - sklerozni celulit koji se može prepoznati po čvorovima čije se dimenzije povećavaju
 • Četrvrti stadijum - čvorovi su bolni na dodir, a česta je i pojava hematoma
Pinch test je standardni test za određivanje tipa celulita. Palcem i kažiprstom "uštinite" kožu sa spoljne strane butine.

0 )  Nulti stadijum, odnosno stanje bez celulita je kada se ne vidi izgled pomorandžine kore.
1. ) Prvi stadijum je kada se vidi izgled "pomorandžine kore", ali samo pri pritisku, ali ne i pri stajanju ili ležanju.
2. ) Drugi stadijum je kada je "pomorandžina kora" vidljiva kada stojite, ali ne i kada ležite.
3. ) Treći stadijum je ako se celulit vidi i pri ležanju.
4. ) Četrvrti stadijum je ako se javi bol pri izvođenju testa.

Glatke noge

Naravno, celulit se najlakse tretira u početnom stadijumu. Da bi se uopšte problem celulita rešio neophodno je vratiti normalnu elastičnost i gipkost vezivnom tkivu, osloboditi blokirane štetne sastojke i ukloniti ih.

Celulit se leči uspešno kontinuiranom terapijom i upornošću. Ako počnete terapiju mesec dana pre odlaska na odmor, male su šanse da bilo šta uradite sa celulitom.

U našem salonu kombinujemo nekoliko metoda, u zavisnosti od tipa celulita i opšteg stanja potkožnog tkiva, ali je neophodno pridržavati se i sledećih saveta:

           * Posebni dodaci tretmanu – kozmetička sredstva (blata, kreme i gelovi) koja u svom sastavu imaju, zelene alge, kofein i ekstrakte bršljana, divljeg kestena, breze i guarane koji aktivno deluju protiv masnih naslaga i celulita
           * Pravilna ishrana
           * Fizička aktivnost
           * Unos što više tečnosti
Adresa
Cara Dušana 70 / stan br. 1 / u prizemlju

11000, Beograd
Srbija

Kontakt 

Email: ladyepil@gmail.com
064-1768-009
011-2183-473, 011-2188-261
Radno vreme:
ponedeljak - petak: od 13 do 20h
subotom: od 9 do 17h
nedeljom: -